Met een stille herdenking en in aanwezigheid van de Britse oudstrijder Michael Pitt worden jaarlijks de bemanningen herdacht die op 12 mei 1940 het leven lieten bij hun missie om de bruggen over het Albertkanaal te vernielen. Een van hen crashte te Eigenbilzen.

Korte Geschiedenis

De 10e mei 1940 krijgen Duitse troepen de bruggen van Briegden, Veldwezelt en Vroenhoven ongeschonden in handen. De bruggen verschaffen de Duitsers een gemakkelijke doorgang met hun invasiemacht.

Reeds op 11 mei probeert de Belgische luchtmacht met behulp van bommenwerpers om alsnog de bruggen over het Albertkanaal te vernietigen en zo de Duitse opmars te bemoeilijken, dit echter zonder resultaat. Op 12 mei stijgen 5 vliegtuigen op in Frankrijk. Zij maken deel uit van de British Expedition Force, gelegerd in Frankrijk en behorend aan het No.12 Squadron. Ze krijgen de opdracht om een tweede aanval uit te voeren op de twee ijzeren bruggen van Vroenhoven en Veldwezelt.

De voorbije twee dagen hadden de Duitsers voldoende tijd om luchtafweer te plaatsen rond de bruggen, zo maken de Britse vliegtuigen geen schijn van kans meer. Slechts één vliegtuig van de vijf keert terug van zijn missie.

Een van de vliegtuigen die neergehaald wordt is dat van Sergeant – piloot Fred Marland en stort neer in de talud te Eigenbilzen,ter hoogte van de huidige Heseputterstraat.

De drie bemanningsleden laten er het leven:

  • Sergeant (Pilot) Fred Marland, RAF 514450, 12 Sqdn. (28 jaar)
  • Sergeant (Obs.) Kenneth D. Footner, RAF 580423, 12 Sqdn. (24 jaar)
  • Leading Aircraftman (W. Op. [Air]) John L. Perrin, RAF 537397, 12 Sqdn. (22 jaar)

De Fairey Battle Mk.I: met markering L5227 gaat verloren. Op de plek waar het vliegtuig neerstortte werden de drie piloten begraven. Reeds in 41 en onder volle bezetting verschijnt de eerste gedenksteen, 6 jaar na hun begraving in de talud wordt de bemanning ontgraven in november 1946. Ze wordt bijgeplaatst op het Britse kerkhof in Heverlee.

De ‘Vaderlandslievende Vereniging voor Vergeten Oorlogsherdenkingen’ uit Mopertingen heeft in de jaren 80 de oude gedenkstenen uit de vergetelheid gehaald en een mooie gedenkmuur met tekstplateau geplaatst bij de oude gedenksteen. Vanaf 2007 heeft onze vereneging de taak op zich genomen om het monument klaar te maken voor de herdenking en de toegangsweg te verbeteren. In 2009 werd op de site een info bord onthuld met uitleg over de gebeurtenissen van die bewuste 12 met 1940.