In Eigenbilzen heeft de Belgian Living History Association (BLHA) de betonnen bunker die in 1939 gebouwd werd in ere hersteld. De bunker ligt vlakbij de talud langs het Albertkanaal, waar ook het oorlogsmonument gelegen is.

“Onlangs hebben we de bunker in concessie verworven”, vertelt Johnny Bleus van het BLHA. “We hebben de zone rond de bunker vrij gemaakt van de weelderige begroeiing. Om het historische karakter tot leven te brengen, hebben we twee rijen prikkeldraad aangebracht. Dat deden ze ook zo tijdens de Tweede Wereldoorlog om aanvallen van de vijand te verhinderen. De bunker met muren van 60 centimeter was goed gewapend tegen het oorlogsgeweld. Op de kop en aan de achterzijde zijn verschillende kogelinslagen zichtbaar.”

In mei worden de gesneuvelden Britse Vliegeniers herdacht aan het oorlogsmonument in Eigenbilzen. “Tegen de zomer volgt nog een officieel inhuldigingsmoment waarbij we ook een infobord plaatsen aan de bunker”, aldus de Bilzense re-enactmentvereniging.

Omringd met twee rijen prikkeldraad kun je je als bezoeker helemaal inleven hoe de bunkerzone eruit zag in de oorlogsjaren