Eigenbilzen – Bij de herdenking van gesneuvelde Britse vliegeniers langs het Albertkanaal in Eigenbilzen werd bij de onlangs opgeknapte oorlogsbunker een infobord met foto’s onthuld. De ceremonie werd bijgewoond door een delegatie van het 12de squadron van de Royal Air Force.

In de talud nabij het Albertkanaal in Eigenbilzen werd een eerbetoon gebracht aan de drie Britse piloten die in mei 1940 het leven lieten. “Ze maakten deel uit van een squadron dat de opdracht kreeg om een tweede aanval uit te voeren op de twee ijzeren bruggen van Vroenhoven en Veldwezelt om de Duitse opmars te bemoeilijken. De bommenwerper werd tijdens de missie neergehaald”, vertelt Johnny Bleus van de Belgian Living History Association (BLHA) uit Bilzen. Doedelzakspelers luisterden de ceremonie op terwijl een delegatie van het 12de squadron van de Royal Air Force eer kwam bewijzen aan de dappere helden.

Infozuil

Bij de oorlogsbunker bovenop de dijk nabij het monument vond ook de onthulling plaats van een infozuil. “De bunker werd door onze groep vrijwilligers in zijn originele staat gebracht en afgebakend met een versterkte linie prikkeldraad zoals in de oorlogsjaren. Dit infopaneel geeft uitleg over de bunker met foto’s van toen en nu”, aldus de leden van de Belgian Living History Association.