EIGENBILZEN – De Vaderlandslievende Vereniging voor Vergeten Oorlogsherdenkingen uit Mopertingen herdenkt elk jaar de drie gesneuvelde Britten die werden begraven en later ontgraven in de talud vlakbij het Albertkanaal in Eigenbilzen.

Met een stille herdenking en in aanwezigheid van de Britse oudstrijder Michael Pitt werden naar gewoonte, op 12 mei, de drie vliegeniers herdacht. De piloten Marland, Footner en Perrin lieten vlakbij het Albertkanaal in mei 1940 het leven bij hun missie in een Fairey Battle om de bruggen over het Albertkanaal te vernielen. In de dagen voorafgaand aan de herdenking zorgden vrijwilligers van de vereniging, aangevuld met krachten van de Belgian Living History Association uit Bilzen, voor de nodige aanpassingswerken rond het monument. “Dit jaar hebben we het overwoekerde talud ter hoogte van de herdenkingsplek flink opgeknapt. De omgeving werd gemaaid en de trappenpaden gezuiverd van onkruid”, vertelt Johnny Bleus van het BLHA. Tijdens de herdenking was, behalve de Engelse oud-strijder Michael Pitt, ook een squadron van het RAF aanwezig. “We zijn zeer vereerd met dit bezoek en dankbaar dat we deze eregenodigden mochten ontvangen bij deze bloemlegging”, aldus voorzitter Rudi Meyers.

Afghanistan

De Britse RAF-officier-commandant Jim Frampton en zijn peloton waren nog maar net terug van een missie in Afghanistan. “We kunnen helaas niet ingaan op alle uitnodigingen, maar deze herdenking paste perfect in ons verder zeer drukke werkschema. Het is uiteraard een eer om hier in Eigenbilzen, samen met mijn team, eer te bewijzen aan de gesneuvelde soldaten van onze eenheid. Voor ons Squadron is deze trip tegelijk ook een educatieve uitstap, waarbij we de feiten van toen bestuderen en analyseren”, verduidelijkt de commander van het 12de Squadron.