Burgers en soldaten herdenken 65 jaar bevrijding

LEOPOLDSBURG – Precies 65 jaar geleden werd Leopoldsburg bevrijd door de Brigade Piron. Het leger werkte, samen met de gemeente, een feestprogramma uit.

Militaire parades worden meestal binnen de kazernemuren gehouden maar vrijdag werd ook de burgerbevolking bewust betrokken in het feestgebeuren. Vandaar dat de 450 militairen van de 1ste Brigade door de centrumstraten marcheerden en een heus militaire parade op het marktplein hielden voor een 1000tal toeschouwers.

Op het Koningin Astridplein schouwde brigadecommandant Johan Bosteyn voor het laatst zijn troepen. Even later immers stelde generaal-majoor Compernolle, de commandant van de landcomponent, Henk Robberecht aan tot nieuwe commandant van de 1ste Brigade die in Leopoldsburg momenteel 2121 militairen overkoepelt. De parade werd afgesloten met een defilé met daarin ook de opvallende aanwezigheid van een reeks militaire oldtimervoertuigen, die duidelijk verwezen naar de bevrijdingsjaren.

Na het militaire luik werd vrijdagavond afgesloten met een nieuwe editie van Leopoldsburg Zingt. Ook hier werd het repertoire aangevuld met enkele klassiekers, die duidelijk verband hielden met de bevrijdingsjaren.

Ook vandaag loopt het feestprogramma verder. In het museum MKOK staan voertuigen en de fototentoonstelling opgesteld rond de bevrijders Brigade Piron. In het museum Kamp van Beverlo en Mijn Koningshuis staan de deuren in de namiddag open en worden de bezoekers voor de gelegenheid getrakteerd op plaatselijke Lekkernijen.