Foto: De Belgische soldaten (rechts) werden zaterdag verdreven door de Duitse invallers, zoals gebeurde op 11 mei 1940. Zondag werd opnieuw bevrijd.
TONGEREN – Het afgelopen weekend was het Tongerse kerkdorp Lauw exact één dag opnieuw bezet gebied. Om het begin en het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, werd het dorp zaterdag, na een hevig gevecht met Belgische soldaten, ingenomen door Duitse troepen. Maar zondag werden diezelfde Duitsers opnieuw verdreven.
Organisator Ben Kindermans moest het scenario regelmatig bijsturen door het regenweer. Zo bleven de figurerende dieren op stal en werd de inhuldiging van een monument zelfs afgeblazen. Maar de reconstructie van het gevecht ging toch door. Op 11 mei 1940 sneuvelden aan de Lauwstraat zeven Belgische verkenners toen ze in een Duitse hinderlaag vielen.
‘Thumke’ Henkaers (93), de laatste oud-strijder van Lauw, stond op de eerste rij te kijken: “Dit raakt mij. Ik was soldaat in het Kamp van Beverlo toen de oorlog uitbrak. Ook ik heb veel makkers zien sneuvelen.”
De mannen die zaterdag de Belgische soldaten speelden, zijn zelf amper ouder dan de jongens die die dag echt sneuvelden. Lauwenaar Joachim Kindermans (20) was één van de 130 figuranten. Hij toerde op een oude legermotor door zijn dorp: “Toen ik 13 jaar was, ben ik in Waterschei naar een gelijkaardig treffen gaan kijken en ik was meteen verkocht. Dit uniform komt uit Ravels. Daar werden ook de kostuums voor ‘De Smaak van de Keizer’ gehuurd.”
Bart Martens (47) uit Eigenbilzen pronkte in een uniform van de Britse speciale troepen. Hij is lid van de Belgian Living History Association (BLHA). “Het is een vrij dure hobby. Dit kostuum werd in Pakistan gemaakt. Een origineel is onbetaalbaar.” Martens vindt zijn legerspullen op beurzen en het internet. “Maar Belgische uniformen zijn haast onvindbaar.”
Bevrijd
Na de Duitse overwinning zaterdag, stond zondag helemaal in het teken van de bevrijding. De Duitse soldaten hadden postgevat aan het kerkhof. Daar werden ze verdreven door de geallieerden. De ‘Amerikanen’ werden warm onthaald door de lokale bevolking. Bezieler Ben Kindermans mocht in zijn Amerikaans uniform het houten naambordje van Lauw overhandigen aan gelegenheidsburgemeester Louis Petiels: “Ons dorp is weer bevrijd!” Of er in de toekomst een vervolg komt, weet Kindermans nog niet: “Dat hangt af van de lokale verenigingen. Het is goed geweest, enkel spijtig van het weer. Anders kon je hier over de koppen lopen.” Zijn twee scenarioschrijvers zaten al met nieuwe plannen: “In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak…”
Slag bij Lummen herdacht
LUMMEN – Zondag werd ook de Slag bij Lummen herdacht. Toen Duitse troepen op 12 mei 1940 de stellingen van de 14de Belgische infanteriedivisie langs het Albertkanaal aanvielen, lieten 38 Belgen het leven.
Sinds 1941 werden de slachtoffers in Lummen herdacht. Blijkbaar hadden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog daar geen problemen mee, want er werden zelfs foto’s gemaakt van die eerste herdenking. Burgemeester Luc Wouters: “Ruim 70 jaar later leverde een zoektocht naar de 38 slachtoffers heel wat informatie op dankzij de leden van onze heemkundige kring, gegevens uit archieven en via Niko Van Kerckhoven uit Wommelgem. Van sommige gesneuvelde soldaten werd ondanks alle inspanningen weinig of geen informatie teruggevonden. Alle hulp en tips om die gesneuvelden na 72 jaar een ‘gezicht’ te geven zijn welkom op heemkringlummen@gmail.com of 013/52.15.66 (na 17 uur),”