EIGENBILZEN MAAKT ZICH OP VOOR ‘DORP VOL SOLDATEN’

Op zondag 1 september zullen honderden figuranten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog het rustieke dorpje Eigenbilzen opnieuw belegeren. Het levend museum van BLHA uit Bilzen zal op een 14-tal locaties langs een historische wandelroute, het publiek op sleeptouw nemen naar de bewogen oorlogsjaren van weleer. Achter de gedateerde pastorij uit 1832, zullen manschappen onder andere een een Brits veldkanon, de beruchte 25-ponder, demonsteren.

“We zijn nog volop bezig met de voorbereidingen voor ‘Een dorp vol soldaten’. Het wordt een overzichtelijk en laagdrempelig historisch museum. Met levendige taferelen die zo zijn weggeplukt uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. We hebben 8 jaar geleden onze re-enactment-vereniging opgericht, met als doel een stukje van onze Belgische oorlogsgeschiedenis op een educatieve manier uit de vergeethoek halen”, aldus Stijn Steegen (31) van de organisatie. Naast de opvallende decors, waarbij authentieke uniformen en voertuigen uit beide oorlogen worden ingezet, loopt tijdens de museumdag, in de parochiezaal op de Winkelomstraat in Eigenbilzen een overzichtelijke tentoonstelling.

VELDHOSPITAAL

“We combineren een wandeling van ongeveer 5 km langs geschiedkundige punten in het dorp met levende oorlogsdecors. Zo zie je als bezoeker dagdagelijkse taferelen uit de oorlog van toen. Naast enkele bijzondere Engelse en Amerikaanse pantser- en transportvoertuigen, samen met ander historisch legermateriaal, zijn er ook een Amerikaans veldhospitaal uit de Tweede Wereldoorlog, een Duitse telefoonpost en een werkende veldkeuken uit 1914 te bezichtigen. Het grootste deel van de getoonde stukken is privébezit en wordt zelden of nooit samen tentoongesteld. Bij dit alles is educatieve uitleg door professionele gidsen”, stelt coördinator Johnny Bleus, van de Belgian Living History Association uit Bilzen.

Tussen het 5 kilometer lange traject, bewegen zich op straat militaire voertuigen, veldgendarmerie en militaire politie op motorfietsen. “Je wordt verrast door de doedelzakspelers en er worden live-optredens verzorgd in de stijl van Vera Lynn en de Andrew Sisters.” Klapstuk van deze dag wordt ongetwijfeld het afvuren van een Brits artilleriekanon. “We hebben toestemming om een aantal vuurdemonstraties te geven met deze 25-ponder. De naam verwijst naar het gewicht van de te verschieten granaat. We hebben afgelopen zaterdag nog met succes proef geschoten. De bediening van het kanon gebeurt door een manschap van 5 soldaten en is indrukwekkend om mee te maken.” Eigenbilzen troept op zondag 1 september vol soldaten, tussen 10 en 16 uur.