EIGENBILZEN – De Vaderlandslievende Vereniging voor Vergeten Oorlogsherdenkingen uit Mopertingen, herdenkt elk jaar de drie gesneuvelde britten, die werden begraven en later ontgraven in de talud vlakbij het Albertkanaal in Eigenbilzen. In het wandelpad in de stijle talud werden de afgelopen dagen trapjes uitgewerkt, zodat het monument makkelijker kan bereikt worden. 

Met een stille herdenking en in aanwezigheid van de Britse oudstrijder Michael Pitt zullen op maandag 12 mei om 18.30u de drie vliegeniers herdacht worden die op 11 mei 1940 het leven lieten bij hun missie in een Fairey Battle om de bruggen over het Albertkanaal te vernielen. “Dit jaar hebben we het fel verwoekerde talud rond het monument helemaal opgeknapt. Hiervoor wordt jaarlijks de omgeving gemaaid. Ter hoogte van de twee verschillende plateaus werden er de afgelopen weken twee trappenpaden aangelegd. In het totaal zijn er nu 45 trapjes om het bezoeken van het monument ook voor oudere mensen te vergemakkelijken,” vertelt initiatiefnemer Rudi Meyers.

Het bouwen van de treden en vlonders op de stijle helling van de kanaaltalud was een werk van de lange adem door vrijwilligers van de Belgium Living History Association en werd bekostigd door een donatie van de oudstrijder Michael Pitt. Op pinkstermaandag wordt de herdenking met bloemlegging opgeluisterd door eregenodigden van de RAF, doedelzakspelers en tal van bestuursleden.