BILZEN – Het oorlogsverleden blijft voor vele re-enactors een boeiende periode, waarbij de historische momenten waarheidsgetrouw worden nagespeeld. In Bilzen ontstond een tijd geleden de Belgian Living History Association.

De Belgian Living History Association is enkele jaren geleden opgericht door een paar vrienden uit Bilzen, die voertuigen uit de oorlogsperiode verzamelen. “Ik was al vrij jong bezig met de geschiedenis en wilde graag veel weten over de oorlogsjaren. Ik heb later dan ook een eerste Belgische camion aangekocht, gevolgd door een Fordson WOT6 camion uit 1943. Ook onze andere leden zijn steeds op zoek naar attributen uit de oorlog. Zo kwamen we regelmatig terecht op re-enactment evenementen. Mede door onze gezamenlijke passie en drijfveer om onze passie uit te bouwen, hebben we onze vereniging op poten gezet”, vertelt mede-oprichter Johnny Bleus.

Waarheidsgetrouw

“Mensen die ons in uniform zien lopen, denken vaak dat we soldaatje spelen, maar de achterliggende gedachte gaat een stuk dieper. We spelen dan wel historische gebeurtenissen na, maar doen dat met een zo groot mogelijke nauwkeurigheid. We streven naar kwaliteit in de uniformen, voertuigen en materiaal.” De waarheidsgetrouw van de gevechtssimulaties en belegeringen werden ook al opgemerkt door diverse mediakanalen. “Een Amerikaanse regisseuse heeft op de mijnterreinen van Waterschei die werd uitgegeven in Amerika. Maar ook voor ‘Neveneffecten’ van Woestijnvis hebben we gefigureerd in diverse scènes. Op evenementen, in musea of bij herdenkingen worden we regelmatig gevraagd voor een display. Onze leden dossen zich dan uit in exacte kopies van de uniformen van toen. Dat kan gaan van een Britse compagnie tot een Schotse eenheid in kilt. We houden ons eraan dat de evenementen niet politiek gericht mogen zijn, voor ons is vooral het herdenken en de educatieve waarde van tel”, verduidelijkt Kurt Steegen uit Eigenbilzen.

Replica’s

Het materiaal uit de oorlogstijd is steeds moeilijker te vinden. Johnny: “Uniformen, die belangrijker zijn voor onze vereniging, worden vaak zelf gemaakt of bij gespecialiseerde firma’s aangekocht. Deze replica’s zijn niet van de echte te onderscheiden. Bij evenementen proberen we alle materialen in de meest originele staat te gebruiken. We schuimen dus regelmatig het internet af op zoek naar objecten die we als vereniging kunnen gebruiken. Maar heel vaak is ook daar niet te vinden naat of tenten worden daarom door ons zelf volledig nagebouwd aan de hand van originele plannen. De geweren die we als Limburgse re-enactors gebruiken zijn meestal imitaties of onklaar gemaakte wapens die geen munitie afvuren, maar wel veel lawaai maken.”

Bevrijding van WO II

Momenteel zijn de dynamische leden in volle voorbereiding van een eigen evenement op 2,3 en 4 oktober. “Iedereen kan dan de bevrijding van WO II meebeleven in een weekend setting op de vroegere zooterreinen van Zwartberg. Behalve gevechtssimulaties en volksspelen is er op zondag een grote militariabeurs. Bezoekers krijgen er gratis toegang. Een ideale manier om kennis te maken met onze vereniging en onze gade te slaan in ons actieve kampement. Er wordt een ware situatie gecreëerd, een soort van levend museum, met medische diensten uit de oorlogstijd, maar ook bivak, tenten en de keuken van toen. Een absoluut uniek re-enactment gebeuren”, besluit Johnny.