EIGENBILZEN – De Vaderlandslievende Vereniging voor Vergeten Oorlogsherdenkingen uit Mopertingen is de laatste weken druk bezig met de verfraaiing en vernieuwing van de omgeving in het talud van Eigenbilzen, waar 69 jaar geleden drie gesneuvelde Britten, werden begraven en later ontgraven. De herdenking vindt plaats op dinsdag 12 mei in aanwezigheid van het RAF Squadron en oudstrijder Michael Pitt.

In het steile talud vlakbij het Albertkanaal in Eigenbilzen gonst het van de bedrijvigheid. Tegen de herdenkingsfeesten van 11 mei moet de site volledig zijn heringericht. “Vorig jaar hebben we gezorgd voor twee mooie trappenpaden en dit jaar wordt tegen de herdenkingsmuur een nieuwe gedenkplaat bevestigd. Het plateau werd vervaardigd door laatstejaarsstudenten van de nijverheidsafdeling van het VIIO in Tongeren”, vertelt voorzitter Rudi Meyers. “We graven ook een nieuwe geul waar permanent twee vlaggenmasten de Belgische en Engelse kleuren zullen laten wapperen. Ter informatie aan de bezoekers en wandelaars komt naast het monument ook een groot informatiebord over de gebeurtenissen die zich hier in de Tweede Wereldoorlog afspeelden. We zorgen voor de nodige documentatie en fotomateriaal.”

Op dinsdag 12 mei om 18u vertrekt aan het kerkplein de stoet naar het talud, waar een bloemenhulde plaatsvindt. De ceremonie wordt opgeluisterd door eregenodigden van de RAF, doedelzakspelers en BLHA-leden, die het vernieuwde ereparkje officieel zullen inhuldigen.