Op de foto is te zien hoe Johnny Bleus (links) en Stijn Steegen (rechts) tevreden zijn met de eerste, voorlopige renovaties aan het monument op het Eigenbilzense dorpsplein.

In Eigenbilzen heeft het monument voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog en de burgerlijke oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een eerste opknapbeurt gekregen. Het herdenkingsteken, dat in 1919 aan het dorpsplein werd geplaatst, vertoont al een hele tijd scheuren en gebreken.

“Het oorlogsmonument is – net zo – als de triomfboog en de kerk – een gezichtsbepalend beeld langs ons dorpsplein”, zegt Johnny Bleus van de Belgian Living History Association (BLHA) in Eigenbilzen.” De metershoge natuurstenen en marmeren sokkel met bronzen plaquette was de afgelopen 93 jaar sterk onderhevig aan de grillen van het weer. Hierdoor is de zuil aan de zijkant enorm aangetast en vertoont die lelijke barsten.

In eerste instantie werd het monument geplaatst door de oudstrijders ter nagedachtenis van de gesneuvelden van het dorp. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog is het onderste gedeelte van de sokkel ingericht ter herdenking van de slachtoffers in de periode 1940-1945.

De verschraalde en ontbrekende letters en cijfers op de stenen onderzuil zijn intussen gerestaureerd. “Ik heb de hulp ingeroepen van de gemeente en die heeft gelukkig vrij snel actie ondernomen. De ontbrekende stukken info en namen zijn met grote zorg aangevuld, zodat de monumentale constructie weer gedeeltelijk in orde is. Wellicht dat de rest van de restauratie samen met de werken aan de toegangspoort naar de Sint-Ursulakerk kan uitgevoerd worden”, aldus Stijn Steegen.