Bilzen – De herdenkingssite voor de Tweede Wereldoorlog vlak bij het Albertkanaal in Eigenbilzen krijgt een complete opknapbeurt en een toeristisch tintje. “We bouwen deze historisch waardevolle plek uit tot een waardevolle erfgoedsite”, zegt Johnny Bleus van Belgian Living History Association.

In de talud naast het Albertkanaal in Eigenbilzen voeren vrijwilligers van Belgian Living History Association (BLHA) momenteel grote maai- en kapwerken uit. “Onze vereniging bestaat uit een jonge ploeg vrienden en is vooral bezig met het verzamelen van oorlogsattributen en oorlogsvoertuigen, en we werken mee aan re-enactments”, zegt coördinator Johnny Bleus. “Sinds enkele jaren zijn we ook steeds vaker betrokken bij herdenkingen. Zeker de herdenkingssite in Eigenbilzen ligt ons als inwoners van het dorp na aan het hart.”

Jarenlang was de Engelse oud-strijder Michael Pitt hier aanwezig bij de bloemlegging. “Hij drukte ons vaak op het hart om de plek waar drie Britse piloten in WOII het leven lieten in te richten met een open zicht op het Albertkanaal. Maar de natuur woekerde op deze plek enorm. Met de Vlaamse Waterweg en Natuur en Bos hebben we constructief afgetoetst hoe we de site van zo een 1.000 vierkante meter aantrekkelijker konden maken. Zo een monumentale plek verdient een mooi uitzicht ter nagedachtenis van de vliegtuigcrash. Door het kappen van de struiken en bomen wordt dit gebied ook sterker als ecologische corridor voor bijvoorbeeld unieke vlindersoorten. We hebben de site nu in concessie gekregen.”

De site rondom de oorlogsbunker krijgt een volledige opknapbeurt.

Bunker

Deze week zijn de eerste werken gestart. Een tiental vrijwilligers van BLHA ging aan de slag om in de talud vanaf de gedenksteen een open ruimte te creëren richting het kanaal. “In de helling naar het monument gaan we op het wandelpad in een volgende fase betonnen trapjes realiseren. Zo wordt de site veilig toegankelijk”, vult bestuurslid Bart Martens aan. “In de eerste fase zijn ook meteen werken uitgevoerd aan de bunker bovenop de dijk. Deze site gaan we opknappen en beschermen tegen de tand des tijds.”

Alle bomen en struiken vanaf de gedenksteen van de gesneuvelde Britse piloten in de talud tot aan het Albertkanaal worden gekapt.

De oorlogsbunker was de afgelopen decennia half verdwenen onder een massieve hoop klimop en struikgewas. Bleus: “De bunker is tevens ingericht als hotspot voor vleermuizen, wat ook zo blijft. We geven de bunker zijn elan van weleer, met rondom een afgebakend grasveld en een infopaneel. Met deze ingrepen en het toekomstige onderhoud, krijgt de gehele herdenkingsplek niet alleen een toeristisch maar ook educatief aspect, en zo bewaren we een stuk lokale dorpsgeschiedenis voor de volgende generaties.”