GENK – Op het voormalige terrein van de zoo en de mijn van Zwartberg wordt dit weekend de Tweede Wereldoorlog nog eens fijntjes overgedaan. Tijdens ‘Operation Kick Off’ kan u de inval, de strijd en de bevrijding mee beleven in een ruim decor met zo’n driehonderd acteurs in authentieke uitrusting en met authentiek materiaal.

Zowel Amerikaanse, Britse als Duitse soldaten zullen slag leveren om het voormalig mijnterrein. Ze gebruiken daarvoor originele wapens en kanonnen. De knallen zullen er zijn, de doden en zwaargewonden ook, al is het maar voor eventjes. “We gaan twee dagen een levend museum creëren”, zegt medeorganisator Dirk Thielens. “Het terrein is opgedeeld in drie kampen, waar elk van de partijen zich verschansen. En ook daar speelt het leven zich af zoals zeventig jaar geleden. Koks, mecaniciens, verpleegsters en officieren, ze zijn er allemaal. De acteurs leven zoals het er tijdens de Tweede Wereldoorlog aan toe ging. Op geregelde tijdstippen zijn er in een daarvoor speciaal voorziene zone realistische en historisch verantwoorde gevechtsdemonstraties.”

Omdat er tijdens de oorlog soms ook tijd was voor amusement, kan de bezoeker ook dat mee beleven. Zo is er een grote feesttent met volksspelen uit die tijd en is er een militariabeurs. Operation Kick Off wordt georganiseerd door de Belgian Living History Association en is zowel zaterdag 3 oktober als zondag 4 oktober tussen 10 en 17 uur toegankelijk. Zowel toegang als parking zijn gratis. Er is parkeergelegenheid langs de Marcel Habetslaan, de Regenbooglaan en de Toekomstlaan.